Работилници за членовите на Националниот Одбор за МРК

Националниот Одбор за МРК ја одржа втората седница на која го донесе Деловникот за работа на Одборот и дискутираше за прашања поврзани со МРК. Утврдувањето на критериуми за избор на членови на Секторските комисии беше едно од прашањата кои треба да се решат, бидејќи согласно Законот за НРК, Секторските Комисии, […]

U

U

Кон систем за валидација на неформално и информално учење

Во рамките на ИПА Твининг проектот: „Понатамошно подобрување на системот за развој и имплементација на Националната рамка за квалификации“ –  MK 13 IPA SO 02 15, кој започна на 18 јануари 2016, како поддршка на процесот за натамошно унапредување на системот за развој и имплементација на Националната рамка на квалификации, […]


Работилници за членовите на Националниот Одбор за МРК

Во рамките на ИПА Твининг проектот: „Понатамошно подобрување на системот за развој и имплементација на Националната рамка за квалификации“ –  MK 13 IPA SO 02 15, кој започна на 18 јануари 2016, како поддршка на процесот за натамошно унапредување на системот за развој и имплементација на Националната рамка на квалификации, […]

U

New Picture (1)

Брисел го прифати извештајот за поврзување на македонската рамка на квалификации со европската

Извештајот за поврзување на Македонската рамка на квалификации со европската, беше успешно презентиран и одбранет во Брисел, истакна на денешната прес конференција  заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски, која ја одржа заедно со директорот на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, Дарко Димитров. Ристовски потенцираше дека […]


Проект за натамошно унапредување на системот за развој и имплементација на националната рамка на квалификации

Министерот за образование и наука Абдилаќим Адеми се обрати на настанот посветен на започнувањето на новиот Твининг проект: ,,Понатамошно унапредување на системот за развој и имплементација на Националната  рамка на  квалификации,,  Адеми потенцираше дека создавањето на конкурентен европски простор во областа на образованието, економијата и пазарот на трудот бара мобилност […]

EU-funded Twinning Project- National Qualifications Framework 067

New Picture (10)

Mакедонската рамка за квалификации поврзана со европската рамка на квалификации

На 34-тата Седница на Советодавната група за Европска рамка на квалификации која се одржа од 3-4 февруари 2016 година во зградата van Maerland во Брисел, Република Македонија успешно го презентираше и одбрани Извештајот за поврзување на Македонската рамка на квалификации со Европската рамка на квалификации. Делегацијата на Министерството за образование […]


“Kако до подобри квалификации во соработка со работодавачите“

Заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски, со членови на Националниот Одбор за МРК – преставници од МОН, денеска присуствуваше на конференцијата „Како до подобри квалификации во соработка со работодавачите“, во организација на Стопанската комора на Македонија. Во своето обраќање Ристовски истакна дека Министерството за образование и наука има […]

New Picture

U

Националниот Одбор за Македонската Рамка за Квалификации ја започна својата работа

На 15 јануари 2016 год. Одборот ја одржа втората седница на која беа поканети и членовите на работната гупа за подготовка на Извештајот за упатување на Македонската рамка за квалификации со ЕРК и преставници на Британскиот Совет во РМ. На седницата, членовите на потесната работна група за изготвување на Извештајот […]


Одржана конститутивната седница на Националниот Одбор за Македонската Рамка за Квалификации

На 23.12.2015 год. се одржа првата конститутивна седница на Националниот Одбор за Македонската Рамка за Квалификации на која беше избран претседател на Одборот кој ќе го претставува и застапува Националниот Одбор. Конститутивната седница ја отвори заменик министерот за образование и наука г-динот Спиро Ристовски.


IMG_20150930_164955

Европска рамка на квалификации (ЕРК): подготовки на земјите од регионот опфатени со процесот на проширување на ЕУ за референцирање кон ЕРК и за членување во Советодавната група за ЕРК

Европската фондација за обука (ЕТФ), на 30 септември и 1 октомври 2015, во Подгорица, Црна Гора, организира дводневна работилница посветена на искуствата од референцирањето на националните рамки на квалификации кон ЕРК. Целта беше да се промовира меѓусебното учење и размена на искуства помеѓу земјите опфатени со процесот на проширување на […]