Брисел го прифати извештајот за поврзување на македонската рамка на квалификации со европската

Извештајот за поврзување на Македонската рамка на квалификации со европската, беше успешно презентиран и одбранет во Брисел, истакна на денешната прес конференција  заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски, која ја одржа заедно со директорот на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, Дарко Димитров. Ристовски потенцираше дека […]


Проект за натамошно унапредување на системот за развој и имплементација на националната рамка на квалификации

Министерот за образование и наука Абдилаќим Адеми се обрати на настанот посветен на започнувањето на новиот Твининг проект: ,,Понатамошно унапредување на системот за развој и имплементација на Националната  рамка на  квалификации,,  Адеми потенцираше дека создавањето на конкурентен европски простор во областа на образованието, економијата и пазарот на трудот бара мобилност […]


Mакедонската рамка за квалификации поврзана со европската рамка на квалификации

На 34-тата Седница на Советодавната група за Европска рамка на квалификации која се одржа од 3-4 февруари 2016 година во зградата van Maerland во Брисел, Република Македонија успешно го презентираше и одбрани Извештајот за поврзување на Македонската рамка на квалификации со Европската рамка на квалификации. Делегацијата на Министерството за образование […]


“Kако до подобри квалификации во соработка со работодавачите“

Заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски, со членови на Националниот Одбор за МРК – преставници од МОН, денеска присуствуваше на конференцијата „Како до подобри квалификации во соработка со работодавачите“, во организација на Стопанската комора на Македонија. Во своето обраќање Ристовски истакна дека Министерството за образование и наука има […]


Националниот Одбор за Македонската Рамка за Квалификации ја започна својата работа

На 15 јануари 2016 год. Одборот ја одржа втората седница на која беа поканети и членовите на работната гупа за подготовка на Извештајот за упатување на Македонската рамка за квалификации со ЕРК и преставници на Британскиот Совет во РМ. На седницата, членовите на потесната работна група за изготвување на Извештајот […]


Одржана конститутивната седница на Националниот Одбор за Македонската Рамка за Квалификации

На 23.12.2015 год. се одржа првата конститутивна седница на Националниот Одбор за Македонската Рамка за Квалификации на која беше избран претседател на Одборот кој ќе го претставува и застапува Националниот Одбор. Конститутивната седница ја отвори заменик министерот за образование и наука г-динот Спиро Ристовски.


Европска рамка на квалификации (ЕРК): подготовки на земјите од регионот опфатени со процесот на проширување на ЕУ за референцирање кон ЕРК и за членување во Советодавната група за ЕРК

Европската фондација за обука (ЕТФ), на 30 септември и 1 октомври 2015, во Подгорица, Црна Гора, организира дводневна работилница посветена на искуствата од референцирањето на националните рамки на квалификации кон ЕРК. Целта беше да се промовира меѓусебното учење и размена на искуства помеѓу земјите опфатени со процесот на проширување на […]


Определување на нивото на квалификациите во траење од 4 години во стручното образование и обука

Во рамки на процесот на референцирање на МРК во однос на ЕРК на 17 и 18 декември 2015 година во организација на Министерството за образование и наука и Европската фондација за обука/  ЕТФ се одржа работилница на тема: Анализа на квалификации и развој на влезни материјали за методологијата за утврдување […]


Учество на настанот ,,Учењето го носиме дома“ во Бирмингем, Англија

Во периодот од 16 до 20 ноември, во Бирмингем, Англија македонска делегација од претствници од министерството за образование и наука, работодавачите и од Британскиот Совет во Македонија учествуваше на настанот ,,Учењето го носиме дома“ кој ги поврзува партнерите на Британски совет од Велика Британија и други 20 земји со цел […]


Македонската рамка за квалификации претставена пред управниот одбор на БЕЕТ проектот од секторот градежништво

Во рамките на процесот на имплементација на Македонската рамка на квалификации, преставници од Министерството за образование и наука присуствуваа на Управниот одбор на БЕЕТ Проектот ,,Обука на градежните работници за енергетска ефикасност,, на 12.11.2015 година во Стопанската комора на Македонија. Проектот е дел од иницијативата на Европската Унија за градење […]